Táto webová stránka používa cookies, ktoré pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.


Recepty na domáce boilies

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

boilies
Domáca výroba boilies láka rybárov snáď od čias preslávenia tejto návnady na Slovensku. Niet sa čomu diviť. Pri domácej výrobe si dokážeme vyrobiť veľmi kvalitné guličky za dobrú cenu. Pozrite si 5 receptov na domáce zmesi na boilies z dielne Jána Guláša, ktoré boli prvýkrát publikované v časopise Ryby, Rybky, Rybičky 01/2009. Príprava domácich boilies nie je zložitá a navyše vám dáva priestor na rôzne pokusy, vďaka ktorým si dokážete vyrobiť guličky presne podľa svojich predstáv.

24. 01. 2017, Text a foto: archív redakcie (fotografie použité v tomto článku sú len ilustračné)


 

Najdôležitejšie je skúsiť to

Tento článok je venovaný začiatočníkom, ale aj ostatným, ktorí sa orientujú na tento druh lovu. Keď som začínal s vlastnou výrobou boilies, tiež som nerozumel mnohým názvom produktov. Nevedel som, na čo sa používajú, ale postupom rokov som sa pomaličky učil. Moja prvá zmes bola úpolne jednoduchá. Jej základ tvorila zmes 50/50, čo sú 2 objemové látky napr. sójová múčka a vtáčí zob. Začiatky boli ťažké. Pozná to asi každý rybár, ktorý začína s vlasnou výrobou úplne od nuly.

Úlovok, ktorý zabral na vaše vlastné boilies, je úplne o inom

Neuveriteľné sa však stalo skutočnosťou a po malom vylepšení svojich guličiek sa mi podaril prvý úlovok. Chytil som svojho prvého kapra na boilies. Ruky sa mi triasli, hlas chvel a bol som neskutočne šťastný. Kaprík meral 73 cm a vážil 6,5 kg. Odvtedy už ubehlo niekoľko rokov, vyskúčal som veľké množstvo vlastných boilies. Chytal som na veľkých i malých vodách. Na niektoré guľky mi brali kapry až neuveriteľne pažravo, ale zažil som už aj týždňovú rybačku bez poriadneho záberu. Z osobných skúseností som zistil, že mi idú kapry omnoho lepšie na rybacie boilies. Preto sa zameriavam najmä na ich výrobu.

Recepty

Začnem postupne od najjednoduchších receptov, až po tie zložitejšie. Základný rozdiel medzi jednotlivými lacnými receptami bude v ich kvalite a, samozrejme, postupne aj v cene. Stretávam sa s ľuďmi, ktorí vôbec nevedia, čo je napr. betain alebo Robin Red, čo v najbližších riadkoch objasním. Podľa mňa by mal mať každý recept určité zložky, ktoré ho vytvárajú a dávajú mu jeho špecifický charakter.

 - Recept č. 1:

• 100 g vtáčí zob (mletý)
• 200 g sójová múčka (odtučnená)
• 200 g pšeničný šrot
• 100 g sušené mlieko
• 50 g pšeničné klíčky
• 50 g kukuričný šrot/múka

Tento recept je veľmi jednoduchý a dokáže si ho pripraviť aj úplný začiatočník. Je to lacná a nie zložitá zmes, ktorej hlvaným atraktantom je sušené mlieko, ktoré slúži aj ako chuťový stimulátor. Stačí do nej pridať umelé sladidlo (veľmi dobre sa hodí k sušenému mlieku), ktoré kúpite v lekárni a, samozrejme, arómu. Dnes už nie je problém kúpiť kvalitnú arómu v každom rybárskom obchode. Domnievam sa, že na aróme sa šetriť nedá. Snažím sa mať co najkvalitnejšie arómy. Radím to aj vám. K receptu by som volil arómy ako jahoda, ananás, korenené jablko, mandarínka, pomaranč, banán a pod..

boilies hnede

- Recept č. 2

Ďalší recept je už o čosi zložitejší. Použijeme v ňom rybiu múčku. Rybia múčka je veľmi aromatická, obsahuje veľa bielkovín a olejov, čím je pre kapra veľmi príťažlivá. Nemali by ste mať žiaden problém pri jej kúpe. Množstvo múčky si môžete navážiť podľa vlastného úsudku. Malo by to byť od 100 do 300 g na 1 kg, ale pokojne to môže byť aj viac. Treba tomu však prispôsobiť aj množtvo vajec, ktoré pridáte do zmesi a množstvo pojivových zložiek (sójová múčka, glutén, albumín,...), pretože rybia múčka je sypká a pri šúľaní by sa vám mohla zmes drobiť.

• 100-300 g rybia múčka
• 200 g vtáčí zob
• 200 g sójová múčka
• 200 g pšeničný šrot
• 50 pšeničné klíčky
• 100 g kukuričná múka

Do receptu je potrebné pridať arómu napr. mušľa, ryba, krab, a pod.. Netreba sa báť pridať aj kombináciu aróm, pričom jedna môže byť ovocná. Ďalej treba pridať sladidlo alebo morskú soľ - v pomere jednu polievkovú lyžicu soli na 1 kg zmesi.

Myslím si, že na tieto dva recepty ulovíte pekné ryby, ale pri dlhšom kŕmení by ste mohli naraziť na problém nižšej kvality vašich boilies, lebo na prechytaných vodách by nemuseli zaujať vyberavé kapry.

boilies cervene

- Recepty č. 3 a 4

Nasledujúce dva recepty budú tiež na báze rybích múčok, ale budú obohatené o ďalšie dôležité prísady, ktoré zatraktívňujú boilies a tým zaručujú väčšiu šancu chytiť trofejného kapra. Majú dôležitú funkciu pri vôni, ale aj pri chuti boilies. Pre kapra nie je dôležitá len vôňa, ale aj chuť boilies. Na toto mnoho rybárov zabúda.

Recept č. 3

• 150 g rybia múčka 72%
• 150 g sardinková múčka
• 100 g glutén
• 100 g vtáčí zob
• 200 g sójová múčka (odtučnená)
• 100 g pšeničná múka
• 50 g pšeničné klíčky
• 25 h pivovarské kvasnice
• 10 g betain
• sladidlo/morská soľ

boilies farebne

Recept č. 4

• 200 g biela rybia múčka
• 200 g vtáčí zob
• 200 gsójová múčla
• 100 g rybia múčka LT 94
• 100 g vaječný albumín
• 100 g kukuričná múka
• 100 g pšeničná múka
• 10 g betain
• sladidlo/morská soľ

K zmesiam ďalej treba pridať arómu, chuťový stimulátor (napr. pečeň alebo ryba) a máte výborné kvalitné boilies, ktorým môžete veriť aj na náročnejšej vode. Môžete tam pridať aj farbivo, to už je iba na vás, ako bude vyterať vaša konečná zmes. V týchto dvoch zmesiach si už môžete všimnúť betain. Väčšinou sa predáva v práškovom stave, má bielu farbu a zvláštny živočíšny pach, ktorý kaprov priťahuje. Je to aminokyselina NNN-tri-methylglycín, ktorá slúži ako veľmi kvalitný atraktor. Získava sa extrahovaním z cukrovej repy. Keďže je to aminokyselina, je dôležitá na urýchlenie trávenia kapra a podporuje jeho žravosť. Jediná nevýhoda tohto prípravku je jeho vyššia cena. Pri výrobe ho sypem do vajíčok, ale pozor - po dlhšom čase bez miešania sa usádza na dno nádoby! Preto treba pri zalievaní zmesi vajíčka miešať. Vaječný albumín slúži podobne ako glutén - ako pojivo, ale je kvalitnejší. Obsahuje kvalitnejšie bielkoviny a má pre kapra príjemnejšiu chuť. Pivovarské kvasnice obsahuhú veľké množstvo minerálov a látok prospešných pri trávení.

boillies oranzove

Recept č. 5

Posledný recept je ukážkou kvalitnej zmesi, ktorá je však náročnejšia na peňaženku. Obsahuje kvalitné suroviny, ktoré majú na kapra priam „lepivý" účinok.

• 150 g enzým fish múčka
• 40 ml rybí olej
• 100 g sardinková múčka
• 1 lyžička morskej soli
• 100 g sójová múčka
• aróma (krab, mušľa,...) - chuťový stimul
• 100 g vaječný albumín
• červené farbivo
• 100 g pšeničná múčka
• 100 g vtáčí zob
• 50 g GLM múčka
• 10 g pivovarské kvasnice
• 50 g Krill múčka
• 50 g Robin Red
• 50 g pšeničné klíčky
• 10 g betain
• 5 g pečeňový extrakt
• 5 g vitaminer

Recept obsahuje Robin Red. Je to zmes korení červenej farby, má veľmi charakteristický pach, ktorý sa podobá červenej paprike a má štipľavú chuť. Je výhodný najmä pri love v studenej vode, pretože korenie sa i v nižších teplotách šíri vodou veľmi dobre, ale používam ho aj v letných mesiacoch. Je to pomerne drahý výrobok, ktorý je však v studenej vode nenahraditeľný. GLM múčka je múčka z drvených mušlí. Enzým fish múčka je predtrávená rybia múčka. Je lepšie stráviteľná a veľmi dobre rozpustná. Ďalšia zložka zmesi je vitaminer - prášková zmes plná vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré sú potrebné pre dobrú kondíciu a zdravý život kapra. Na trhu sa vyskytuje v práškovej i tekutej forme v rôznych pomenovaniach. Dobré boilies by vždy mali obsahovať olej! Olejov je viac druhov. Ja s obľubou používam rybie oleje. Majú silný rybací pach a boilies zatraktívnia. Ich najväčšou neváhodou je slabá rozpustnosť v studenej vode, ale sú aj oleje, ktoré sú robené priamo na zimu. Dokážu sa uvoľňovať aj v chladnejšej vode.

K zmesi môžete ešte pridať esenciálny olej napr. Asa Foetida. Výhodou esenciálneho oleja je jeho perfektná rozpustnosť a schopnosť sa rýchlo šíriť v rôznych teplotách. Do zmesi sa ešte pridávajú tekuté alebo práškové atraktory, ktoré však patria do kategórie absolútne najdrahších surovín. Niekoľkogramová nádobka vás môže vyjsť na niekoľko desiatok eur. Jedným z nich je pečeňový extrakt (použil som ho v recepte) - čistý atraktor, veľmi účinne oživí boilies.

kapor s boilies

Dúfam, že som vám aspoň z maličkej časti objasnil domácu výrobu, účinnosť a dôležitosť jednotlivých komponentov. Prajem veľa úspechov pri chytaní kapitálnych kaprov!

 

Kontakt
 
Veľkonecpalská 17, 971 01 Prievidza
   redakcia@rrr.sk
Mobil: 0905 604 548   
Tel: 046/542 19 12