Táto webová stránka používa cookies, ktoré pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.


Domáce pelety

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

domaca peleta
Hlavne v studenej vode na jar a jeseň sú pelety často úspešnejšie ako boilies. V teplej vode sú zase silnou zbraňou pri krátkodobých vychádzkach trvajúcich iba niekoľko hodín. Je to dané ich rýchlejším rozpadom, kedy do vody rýchlejšie uvoľňujú arómy a iné pre ryby atraktívne zložky. V časopise Ryby, Rybky, Rybičky 3/2012 sme zverejnili hneď 3 recepty na pelety od Rada Temňáka, ktorými sa teraz môžete inšpirovať aj tu, na našej stránke.

14. 01. 2017, Text a foto: archív redakcie


Pelety - atraktívna a variabilná návnada

Rýchlorozpustné pelety na vnadenie nám už po pár minútach vytvoria na kŕmnom mieste voňavý kal, tvorený miniatúrnymi čiastočkami potravy, ktorý priláka ryby, ale nenasýti ich. Na rýchlosť rozpadu pelety vplýva najmä jej zloženie, štruktúra zmesi - hrubozrnná alebo na jemno pomletá základná zmes, ďalej rýchlosť rozpadu urýchľuje prúdenie vody, teplota vody - v teplej vode sa pelety rozpúšťajú rýchlejšie a takisto má veľký vplyv aj aktivita najmä bielych rýb, ktoré nám dokážu pelety rozbiť.

Predĺžiť dobu rozpadu a zároveň zvýšiť atraktivitu pelety môžeme napr. nadipovaním v rybacom oleji, obalením cestom alebo trikom, keď stredovú dierku po nastražení na montáž zakvapneme voskom (tak sa dovnútra pelety nedostane voda a peleta sa rozpúšťa iba z vonkajšej strany).

Príprava v domácom prostredí je jednoduchá

Pelety si môžeme ľahko vyrobiť doma. Ich výroba je veľmi podobná výrobe domáceho boilies. Najväčší rozdiel je ten, že pelety sa zásadne nevaria, kým boilies sú varené nástrahy. Ďalším rozdielom je, že časť vajec nahradíme vodou alebo inými tekutými zložkami ako lososový, rastlinný olej, melasa, CSL, rozmixované pečienky, rôzne tekuté potravy, rybacie omáčky a pod.. Tu záleží iba na vašej fantázii a ochote experimentovať. Vajíčok používame maximálne 5 ks na 1 kg zmesi. Čím viac vajíčok použijeme, tým dlhšie sa nám pelety budú rozpadávať.

Ako suchú zložku môžeme použiť aj všetky známe prísady, ktoré sa používajú na výrobu boilies. Na výrobu peliet môžete použiť aj zmes, ktorú bežne používate na výrobu boilies a takto si pelety zladíte s vlastnými boilies. Ako prísady sa najčastejšie používajú rôzne rybacie múčky, pšeničná múka a šrot, pšeničné klíčky, repkový šrot, pražené konope, sušené mlieko, sójová múka, kukuričná múka a šrot, perníková múčka, pivovarské kvasnice, múčka z tigrích orechov, rôzne vtáčie zoby a koreniny.

Recept č. 1: pelety na báze rybacích múčok (recept na 1 kg)

- 300 g rybacej múčky alebo zmesi rôznych rybacích múčok
- 100 g repkového šrotu; 100 g sušeného mlieka
- 100 g kukuričnej múky; 200 g pšeničnej múky alebo šrotu
- 100 g pšeničných klíčkov; 50 g pivovarských kvasníc
- 50 g zmesi korenín (sladká a štipľavá paprika pomer 4:1 + polievková lyžica čierneho korenia)
- 30 ml lososového alebo iného rybacieho oleja
- 4 ks vajíčok + voda

Recept môžete vylepšiť pridaním esencie kaviár, EO asa foetida alebo čierne korenie.

Recept č. 2: syrové pelety (recept na 1 kg)

- 300 g sušeného mletého syra (prídavok do plavačkárskych krmív)
- 100 g repkového šrotu; 100 g sušeného mlieka
- 100 g pšeničných klíčkov; 100 g gluténu
- 300 g pšeničnej múky; 30 ml CSL
- 30 ml melasy
- 15 kvapiek N-butyric acid
- 1 balíček granulovaného cesnaku
- strúčik cesnaku alebo esenciálneho oleja - cesnak
- 5 ks vajec + voda

Recept č. 3: konopné pelety (recept na 1 kg)

- 300 g mletého konope
- 200 g pšeničnej múky
- 100 g pšeničných klíčkov
- 200 g kukuričnej múky
- 100 g sušeného mlieka
- 100 g sójovej múky
- 30 ml konopného alebo iného rastlinného oleja
- 30 ml CSL
- 30 ml melasy
- 4 ks vajíčok + voda

Postup:

potrebujeme

1. Ako som spomínal, výroba je podobná ako pri boilies.

Pripravíme si všetky potrebné zložky podľa receptu.
Zmiešame si zvlášť tekuté a zvlášť sypké prísady.

krok1 2. V druhom kroku pridávame do tekutej zložky suchú zmes, až kým nevypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť.
krok2 3. Potom si pomocou výtlačnej pištole alebo mlynčeka na mäso s nadstavcom narobíme „klobásy" potrebného priemeru
krok3

4. Ďalej pokračujeme podľa toho, aký tvar peliet si želáme vyrobiť.

Pomocou rollballu si môžeme vyrobiť guličkové pelety...

krok4 ...alebo pelety tvaru vankúšika.
krok5 5. Ak chceme pelety v tvare valčekov, z pripravených „klobás" si ich ľahko narežeme pomocou noža alebo koliečka na pizzu.
krok6 6. Ak sa nám nechcú robiť klobásy alebo nemáte rollball, tak si cesto rozvaľkáme valčekom na cesto na pláty s hrúbkou cca 2 cm.
krok7 7. Koliečkom na pizzu si narežeme pelety na nami požadovanú veľkosť.
krok8

8. Potom musíme nechať pelety dobre vysušiť, aby nám ich nezničila pleseň.

Pelety sušíme na suchom a dobre vetranom mieste.

krok9 Čím viac pelety pri sušení vytvrdnú, tým dlhšie vydržia pod vodou v celosti.

Ak máme pelety vytvrdnuté na kameň, je vhodné, aby sme si vyskúšali ich rozpustnosť napr. v pohári s vodou alebo v akváriu.

Ak sa vám zdá, že sa pelety rozpúšťajú príliš rýchlo, môžete tento čas predĺžiť pridaním vajíčok a ubratím vody v tekutej zložke. Sypkú zložku môžete upraviť tak, že namiesto šrotov použijete múky a aj ostané hrubšie zložky môžete pomlieť na múčku. Čím bude peleta poréznejšia (pórovitejšia), tým skôr do nej vnikne voda a peleta sa rozpúšťa rýchlejšie. Ak budete chcieť, aby sa pelety rozpúšťali rýchlejšie, urobte presný opak.

po5min po2hod po4hod
Pelety pár minút po vhodení do vody
(teplota vody 22°C).
Pelety po dvoch hodinách. Rozpad peliet po štyroch hodinách.


Takto pripravené pelety neobsahujú žiadne konzervačné látky, preto ich aj po vysušení skladujte na suchom mieste.

Kontakt
 
Veľkonecpalská 17, 971 01 Prievidza
   redakcia@rrr.sk
Mobil: 0905 604 548   
Tel: 046/542 19 12