post

Syrové ryby

Syrové ryby


Zistili sme, že syr chytá vynikajúco aj v stojatých vodách


Syrové vnadiace zmesi používajú rybári najmä v tečúcich vodách. Vnadiaca zmes s typickou arómou a chuťou je určená pre mreny, nosále a podustvy. Práve tieto ryby reagujú na syr asi najlepšie a s obľubou ho vyhľadávajú a to i napriek tomu, že syr sa bežne vo vodách nevyskytuje. Zaujímalo nás, prečo je to tak a ako by reagovali na túto príchuť v stojatých vodách ostatné „nesyrové“ ryby. Aby sme sa v problematike lepšie zorientovali, treba ešte spomenúť, čo to ten syr vlastne je.

Výroba syrov je považovaná za najnáročnejšiu mliekarenskú technológiu. Je to vlastne koncentrát mlieka. Na 1 kg syra je potrebných asi 7–12 kg mlieka. Podstatná časť vyrobeného mlieka u nás a vo svete sa spracováva práve na syry a tých je celkovo niekoľko stoviek druhov. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka. V podstate sa všetky syry delia na prírodné (to sú bežné neupravované syry) a na syry tavené, ktoré sa získavajú topením viacerých druhov syrov s ďalšími ochuteniami a taviacimi soľami.

Samotné mlieko je tekutina, ktorá je vylučovaná mliečnou žľazou všetkých cicavcov. Vlastné materské mlieko však nie je určené iba pre výživu mláďat, ale surové mlieko (kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie) a zvlášť mliečne výrobky z týchto mliek už niekoľko tisícročí tvoria i hlavnú potravinovú zložku človeka. Z histórie sú známe dokumenty o získavaní a spracovávaní mlieka už dávno pred naším letopočtom a to z čias starej ríše Sumerov, Babylonu, starého Egypta a tiež i zo zmienok v Biblii.

Vlastné mlieko je dokonalý a najprirodzenejší nápoj a tiež surovinou pre výrobu širokého sortimentu mliečnych výrobkov. Obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín, vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka.

Z uvedeného je zrejmé, že syr, ako mliečny produkt a extrakt, vďaka svojmu zloženiu znamená aj pre živočíchy zdroj látok potrebných pre život. Výnimkou nebudú teda ani ryby. Aj podľa názoru viacerých skúsených lovcov láka ryby syr predovšetkým z týchto dôvodov. Práve obsah živočíšnych bielkovín a aminokyselín a ich ľahká dostupnosť  robí zo syrového krmiva pre ryby lákadlo číslo jeden. Málokto to však v našich vodách využíva. V prípade podustvy zohráva dôležitú úlohu aj slanosť týchto vnadiacich zmesí. Súvisí to pravdepodobne s ich historickým vývojom a pobytom v brakických (zmes sladkej a morskej vody) vodách, z ktorých sa k nám postupne dostali.

Rybám síce ponúkame rôzne vnadiace zmesi, ale to neznamená, že všetko, čo nahádžeme do vody aj zožerú. Kvalitné krmivá obsahujú niekoľko zložiek, od podstatných a dôležitých až po balastné látky, ktoré z nich vytvárajú iba väčšiu hmotu, nie kvalitu. V prípade syrových krmív sú často doplnkom ich obsahu aj mleté časti sušených živočíchov alebo ich schránok a, samozrejme, asi v žiadnom nechýba soľ. Niektoré druhy rýb si z nich potom dokážu iba vybrať to, čo im chutí, vonia, ale predovšetkým to, čo potrebuje ich organizmus. To ani my ľudia často nedokážeme a spapáme všetko, čo nám príde pod zub.

Prišli sme na to, že príchuť syra funguje aj v stojatých vodách a na trhu s klasickými kaprárskymi nástrahami, boilies, sa už objavila aj prvá guľa s touto príchuťou. Naše feedrové pokusy nás príjemne prekvapili. Aktivita rýb bola v prípade syrového vnadenia až neuveriteľne agresívna. Postupne, ako sme pokračovali vo vnadení, sa na naše lovné miesto nasťahovalo mimoriadne veľké množstvo rýb a niektoré zábery prichádzali len pár sekúnd po nahodení. Veľmi dobre je to vidieť na videu, ktoré sme k článku z tejto rybačky pridali. Stačilo nám stráviť pri vode jednu hodinu a zachytali sme si dosýtosti. Pre potvrdenie účinnosti syra sme to potom skúsili ešte na dvoch ďalších priehradách a priebeh lovu sa v ničom nelíšil.

No a čo povedať na záver? Syrové vnadenie a nástrahy sú pre nás rybárov určite ďalšou neprebádanou oblasťou a výzvou zároveň a určite sa oplatí to s nimi vyskúšať. Vďaka vám teda kravičky, ovečky a kozičky za to biele zlato.


redakcia


Článok bol pôvodne zverejnený v našom časopise Online Rybičky. Originál nájdete TU.