post

Ryžové burizóny

Ryžové burizóny


Dobrá správa, na burizony berú ryby aj v studenej vode


Vrátili sme sa k burizónom, lebo nás zaujali. A nenadchli len nás. Z reakcií na článok a video, ktoré sme vám ponúkli v prvom vydaní Online Rybičiek, je zrejmé, že akákoľvek nová, netradičná nástraha, ktorá funguje, rybárov zaujíma. Ryžové burizóny zaujali natoľko, že sme sa v tejto téme rozhodli pokračovať.

Napichnite jediné zrniečko ryžového burizónu na háčik, zaťažte ho olovkom tak, aby sa ponoril, dajte ho do pohára s vodou a sledujte, čo sa bude diať. Keďže ryžová pochúťka má svoju určenú výrobnú technológiu spojenú s olejom, uvidíte už vzápätí po ponorení do vody, ako sa z tejto nástrahy postupne uvoľňuje práve olej. Zaujímalo nás, či bude táto nástraha fungovať aj v zimných mesiacoch a studených vodách.

Stihli sme to len tak-tak. Tesne pred výrazným znížením denných a nočných teplôt sme sa vybrali na jazero, v ktorom je ešte dostatok rýb. Začali sme skromným vnadením a klasickými nástrahami v podobe kostniakov a potom aj kukurice. Ryby už evidentne reagovali na chladnejšie počasie a kým sa nám ich podarilo dostať na lovné miesto, uplynula takmer hodina. V zime je to bežné a nezriedka sa stáva, že to trvá aj dlhšie. Keď ryby prišli a zareagovali, začali sme nástrahy meniť. Najmenej záberov bolo na kukuricu. Kombinácia kukurice a kostniakov nefungovala už vôbec. Kostniaky ryby ignorovali ak ich bolo na háčiku viac. Absolútnym lákadlom bol jediný kostniak napichnutý len na okraj háčika tak, aby sa dokázal aj v studenej vode čo najaktívnejšie hýbať. Čím menšia bola skrátka nástraha, tým rýchlejšie prichádzali zábery a ryby boli väčšie. Úplný opak leta a maximálnej žravosti rýb.

Záver lovu sme chceli venovať burizónom. Vynechali sme kukuricu aj kostniaka a na háčiku sme rybám začali ponúkať len jediný burizón napichnutý po dĺžke. Síce sa nehýbal, ale dokázal ľahký háčik posunúť zo dna vysoko do stĺpca vody, a keďže možno tak trochu pripomínal kostniaka, ryby okamžite na túto nástrahu útočili.

Lovili sme asi v trojmetrovej hĺbke s polmetrovým nadväzcom. O zimnej rybačke je známe, že ryby sú skôr v stĺpci vody, a keď im tam dokážeme ponúknuť niečo pod zub, určite nepohrdnú. Skúsili sme to a počas lovu aj predlžovali nadväzce. Ideálna bola práve táto vzdialenosť. Pol metra nad dnom nemalo v záberoch konkurenciu.

Čo robí z obyčajného ryžového burizónu pre ryby také lákadlo, si nevieme vysvetliť doteraz. Určite je to jeho vzlínavosť a po krátkom pôsobení vody asi aj jeho vláčnosť, či mäkkosť. Možno tu svoju úlohu zohrávajú arómy olejov, ktoré okolo seba po namočení šíri, alebo je to niečo, čo rybám pripomína svojim vzhľadom ľahkú a chutnú korisť. Netušíme. Burizón je však jedinečný aj v tom, že ním ryby neprekŕmite. Je to nástraha, ktorá nič neváži a rybu ani nezasýti. Je to skrátka maškrta, o ktorú sa radi pobijú aj v zimných mesiacoch. Stačí to na niektorej vode vyskúšať a pochopíte, o čom hovoríme.


redakcia RRR


Článok bol pôvodne zverejnený v našom časopise Online Rybičky. Originál nájdete TU.